Олія Мигдалева
(Oleum Amygdalarum)
Отримують
з насіння мигдалю звичайного - Amygdalus communis L. або A.dulcis Mill. (Сімейство рожеві - Rosaceae).
Короткий опис рослини
Мигдаль звичайний - невелике дерево або чагарник 6-10 м заввишки з білими або світло-рожевими квітками. Плід - костянковідний, зверху повстяний, з сухим шкірястим екзокарпіем, який при дозріванні легко відділяється від дерев'янистої кісточки. Існує дві морфологічно мало відрізняючі форми мигдалю - гірка і солодка. У дикорослого гіркого мигдалю поверхня кісточки гладка, а ядро насіння гірке. У солодких форм поверхню кісточки дірчасто-ямчаті, а насінне ядро солодке.
Насіння солодкого мигдалю містять 30-62% жирної олії, до 20% білка, до 10% сахарози, глюкозу, слизу, ферменти, вітаміни (В1, В2, В5, В6, РР, С, каротин), дубильні речовини, аспарагін, холін , близько 20 макро- і мікроелементів. Ядра солодкого культурного мигдалю використовуються для отримання жирної олії, а також є цінним дієтичним продуктом.
Насіння гіркого мигдалю відрізняються меншим вмістом цукрів (3-5%) і жирної олії (35-38%). Ядра гіркого мигдалю неїстівні через наявність глікозиду синильної кислоти амигдалина (1,5-8%): вони гіркі на смак і токсичні, так як під дією ферменту емульсин (він є в ядрах плода) і соляної кислоти шлункового соку амигдалин розпадається на глюкозу , Бензальдегід і дуже отруйну синильну кислоту.
Походження та поширення рослини
У дикорослому стані горькоміндальні форми зустрічаються в горах Копет-Дага, на Тянь-Шані, в Вірменії, Каліфорнії, Південній Америці. Солодкі форми мигдалю широко культивуються в усьому світі. Первинний осередок формування знаходиться в Передній Азії в прилеглих районах, включаючи Середземномор'я Середню Азію.
Історичні відомості
Латинська назва мигдалю походить від сирійського al-mugdala - красиве дерево. Так стародавні називали його за зовнішній вигляд і цілющі властивості плодів. Знаменита єгипетська цариця Клеопатра (I ст. До н.е.) пов'язувала красивий вид свого пещеного тіла з цілющим дією масляних крапель амігдаліна. Клеопатра присвятила цілющим властивостям мигдалю значну частину свого рецептурного довідника краси.
У стародавній медицині використовувалися камедь, ядра і жирна олія з насіння. Плоди мигдалю широко використовував у своїй практиці Авіценна. Ядра мигдалю рекомендувалися в основному як загальнозміцнюючий, ранозагоювальний, пом'якшувальний і антитоксичний засіб. Гіркий мигдаль в старовину використовували в косметиці та дерматології від веснянок, плям на шкірі, від сонячних опіків, синців, а в суміші з вином - від кропив'янки. Вважалося, що олія допомагає при лікуванні розтягнення зв'язок, а також болів і шуму у вухах.
Властивості і склад олії
Мигдальна олія невисихаюча, майже безбарвна або жовтувата, без запаху, з приємним смаком. У її складі містяться жирні кислоти і неомиляємі речовини (близько 0,5%) - фітостерини, вітаміни (в тому числі вітамін Е). Жирні кислоти в основному представлені гліцеридами олеїнової (70%), лінолевої (20%), пальмітинової (3%) кислот.
Дія і показання до застосування олії
Жирне мигдальна олія відноситься до класичних видів косметичної сировини. Вона входить до складу багатьох косметичних засобів, переважно поживних і нічних кремів. Олія проявляє регенеруючу, протизапальну, ранозагоювальну, зволожуючу, тонізуючу дії. Її використовують при лікуванні пролежнів, герпесу, опіків, саден, ран. Мигдальна олія рекомендуються в чистому вигляді і в складі лікувальних і косметичних мазей або емульсій як протизапальний, протисвербіжний, пом'якшувальний, обволікаючий засіб для догляду за шкірою як дітей, так і літніх людей. Її використовують для масажу проблемних зон при целюліті, обробки огрубілих ділянок шкіри і при видимому судинному малюнку на шкірі.
Мигдальна олія в чистому вигляді, а також у складі аромасуміші або готових косметичних засобів є ефективним тонізуючим засобом для шкіри всіх типів. При повсякденному догляді за шкірою вона сприяє її омолодженню, усуненню і профілактиці зморшок. Мигдальна олія усуває сухість, лущення, запалення шкіри, які викликані впливом агресивних факторів зовнішнього середовища. Її рекомендують для поліпшення росту і зміцнення волосся у вигляді масок або в складі миючих засобів.
Олія, отримана холодним пресуванням, застосовується всередину при гастритах, колітах, запорах (особливо у грудних дітей) і як основа для лініментів.
Способи застосування
Масаж. Кілька крапель олії нанести на кінчики пальців і втерти в шкіру. Мигдальна олія може бути використана при цьому в чистому вигляді, в суміші з іншими жирними оліями (авокадо, персиковим, виноградних кісточок або жожоба) в рівних пропорціях або в аромакомпозіціі як базова з додаванням ефірних олій (2-3 краплі на 1 столову ложку жирової основи ). Для масажу волосистої частини голови можна використовувати або чисту мигдальну олію, або змішану з олією жожоба 1:1
Збагачення косметичних засобів: 10 крапель мигдалевої олії додати до 10 г крему або 10 мл тоніка або лосьйону; на 100 мл шампуню або бальзаму для волосся додати 7-10 мл мигдалевої олії.
Маски, аплікації, змазування. Для цих процедур мигдальне масло можна використовувати в чистому вигляді, в суміші з іншими рослинними оліями в рівних пропорціях або в аромасуміші в якості основи для розчинення ефірних олій.
Для аплікацій на проблемні ділянки тіла, шию, обличчя на в'ялу і стомлену шкіру, а також для масок від зморшок навколо очей рекомендують аромасуміш, приготовлену з додаванням до 1 столовій ложці жирової основи по 1-2 краплі санталового, рожевого і ліметтового ефірних олій. Просочені цією сумішшю серветки накладати на проблемні зони на 15-20 хв 1-2 рази на день.
При герпесі уражені ділянки змащують 4-5 разів на день мигдальною олією, змішану з ефірними маслами лаванди або чайного дерева в рівних пропорціях.
Затвердіння на шкірі змащувати 2-3 рази на день чистим мигдальним маслом або аромасумішшю з додаванням ефірних масел чайного дерева, лаванди або майорану (по 1-2 краплі на 1 столову ложку жирової основи).
Інше застосування
Рафінована мигдальна олія, отримана гарячим пресуванням, використовується в парфумерній промисловості і як харчовий продукт, а нерафінована - у миловарінні для виробництва кращих сортів мила.
Добре очищена мигдальна олія використовується як розчинник для ін'єкційних препаратів, приготованих на жировій основі (наприклад, препарати камфори).
Протипоказання
Індивідуальна непереносимість.