Глюцемедін® є збалансованим комплексом, до складу якого входять стандартизовані натуральні рослинні екстракти, що мають позитивний вплив на метаболічні процеси у підшлунковій залозі та печінці та нормалізують рівень глюкози в крові.
Екстракт листя джимнема (Gymnema Sylvestre) у своєму складі містить низку активних речовин, що впливають на метаболізм глюкози: глікозиди (гимнемозиди) та джимнемову кислоту (знижує надходження глюкози з кишечника до кров’яного русла) та гурмарин (діє на відповідні рецептори та знижує смакові відчуття, що має позитивний вплив при порушеннях вуглеводного обміну при цукровому діабеті ІІ типу). Джимнема використовується як гіпоглікемічний засіб, який пригнічує всмоктування глюкози та жирних кислот з кишечника до кров’яного русла та знижує ризик виникнення судинних ускладнень при цукровому діабеті І та ІІ типу. Джимнема збільшує гіпоглікемічний ефект при застосуванні антидіабетичних засобів. Клінічно доведено ефективність використання джимнеми при цукровому діабеті.
Екстракт листя банаба (Lagerstroemia speciosa) містить коросолієву кислоту та галові кислоти, які достовірно знижують рівень глюкози та холестерину в крові, сприяють розщепленню жирів, про що свідчать клінічні дослідження, проведені у спеціалізованих клініках. Цим пояснюються антигіпертензивний, протизапальний та антиоксидантний ефекти, що відіграють важливу роль для поліпшення якості життя у хворих на цукровий діабет ІІ типу. Компоненти, що входять до складу екстракту банаби підвищують чутливість тканин до інсуліну допомагають та сприяють втраті надмірної маси тіла. Банаба використовується при дієтичному харчуванні осіб з надмірною масою тіла та хворих на цукровий діабет для запобігання розвитку ускладнень та нормалізації метаболізму глюкози.
Екстракт гіркої дині (Momordica charantia) є додатковим джерелом глікозидів, амінокислот, сапонінів (харантін), алкалоїдів, редукуючих цукрів, рослинних жирів і вільних кислот які здатні безпечно знижувати рівень глюкози та холестерину в крові у хворих на цукровий діабет, стимулювати секрецію інсуліну підшлункової залози, зменшувати всмоктування глюкози в кишечнику, а також збільшувати поглинання та утилізацію глюкози в периферичних тканинах. Харантін, що входить до складу екстракту плодів гіркої дині надає інсуліноподібну дію, сприяючи проникненню глюкози в клітини. Клінічні дослідження довели зниження рівня глюкози та стимуляцію до продукції інсуліну клітинами підшлункової залози. Momordica charantia позитивно впливає на вуглеводний та ліпідний обміни, сприяє регенерації клітин в підшлунковій залозі.
Згідно даних наукових досліджень, екстракти що входять до складу Глюцемедін®, за гіпоглікемічною активністю можуть бути порівняні з хімічними цукрознижуючими засобами (глібенкламідами), та відрізняються при цьому, значно вищим профілем безпеки, зменшують ризик розвинення факторів серцево-судинних ускладнень.